Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Kencefice kalauz

Natúrkozmetikum

A natúr/természetes kifejezést azokra a kozmetikumokra használják, amelyek a természetben előforduló, nagyobb részt növényi, esetenként állati eredetű, ritkábban ásványi összetevőkből ( pl. vörös agyag, fehér agyag) álló készítmények. Az állati eredetű összetevők sohasem származhatnak halott állatokból ( pl.: kármin, emuolaj). De a méhviasz, méz, lanolin, stb. megengedettek.

Az alapanyagokon kívül bizonyos eljárások sem megengedettek  natúrkozmetikumok készítése során.

Esetenként előfordulhatnak kémiai úton előállított összetevők ezekben a készítményekben, ami egyrészt azért lehetséges, mert egyes anyagok kinyerése a természetből aránytalanul sokba kerülne, ezért költséghatékonysági elvek alapján vegyi úton állítják elő. Másrészt pedig halott állatokból kinyerhető anyagokat helyettesítenek, ezeknek a vegyi úton előállított változatával. Ilyen pl. a cetilalkohol.

A felhasználható és nem felhasználható anyagok listáját különböző natúrkozmetikum minősítések irányvonalai határozzák meg. A teljesség igénye nélkül említünk néhányat:  BDIH, Ecocert, Na True, Soil Association. Ezek az ellenőrző szervezetek felügyelik saját kritériumrendszer szerint az egyes termékek alapanyagait, gyártását, csomagolását, stb. A kritériumok kitérnek az állatvédelemre és a konzerválószerekre is.

Még néhány fontos dolog: 

Az, hogy valami a "természetben előforduló", nem minden esetben jelenti azt, hogy előnyös a számunkra. Például kőolaj, kőolajszármazék, arzén, higany, stb. jelenléte egy kozmetikumban kifejezetten káros a bőrünknek, szervezetünknek.

A természetes kozmetikum nem minden esetben bio, de minden bio kozmetikum természetes.


Bio / öko / organikus
(Biológiai / ökológiai / organikus)

Azok a kozmetikumok ( termékek, élelmiszerek), amelyek alapanyagai, összetevői meghatározott aránybaan  biogazdálkodásból, azaz hivatalos  nevén "ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból" származnak, "bionak" minősülnek Európában.

Az Egyesült Államokban inkább az organikus kifejezést használják.

Az EU hivatalos meghatározása szerint a biotermelés fenntartható mezőgazdasági reendszert jelent, amely tiszteletben tartja a környezet és az állatok jólétét.

A biológiai gazdálkodás a természet tiszteletben tartásával kizárólag a talaj természetes termékenységét használja ki. Ez azt jelenti, hogy a termelők nem használnak növényvédő szereket, műtrágyát, gyomírtót, gombaölő szerereket,  egyéb vegyszereket, és a génmódosítást is mellőzik.

A hangsúly a megelőzésen van: a talajt kizárólag természetes komposzttal, természetes trágyával lehet javítani, és fontos szerepet kap a vetésforgó és a rotáció.

Magyarországon az ellenőrzéseket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft és a Hungária Öko Garancia Kft végzi. Hazánkban csak e két szervezet jóváhagyásával kaphatnak "bio" megkülönböztetést az egyes termékek.


Vegán kozmetikum

Vegán kozmetikumról beszélünk, ha a termék semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz. 

Abból, hogy egy kozmetikum vegán, még nem következik egyenesen, hogy nem tesztelték állatokon. Ezért egy vegán jelzéssel ellátott kozmetikum nem biztos, hogy állatkísérlet mentes, azaz Cruelty-free.


Állatkisérlet mentes - Cruelty-free kozmetikum

A Cruelty-free megnevezés jelentése kegyetlenségtől mentes. Magyarországon állatkísérlet mentesnek nevezzük leggyakrabban. Az ilyen jelzéssel ellátott kozmetikumokat nem tesztelték állatokon. Állatkísérlet mentes minden alapanyaga, a gyártási folyamat minden fázisa, és a kész termék is.

Az Európai Unióban 2013 óta tilos az állatkísérletek végzése a késztermékeken és a termék összetevőin is. Mégis figyelnünk kell a csomagoláson lévő jelzésre, mert Európán kívül ez még nem mindenhol természetes. Más kontinensről származó termékeknél előfordulhat, hogy állatokon tesztelték.

Abból, hogy egy kozmetikum Cruelty-free, még nem feltétlenül következik hogy vegán. Tartalmazhat állati eredetű összetevőt, például mézet, tejet, lanolint, stb.


Hipoallergén kozmetikum

Hipoallergénnek nevezzük azokat a termékeket, melyeknek összetevőit úgy válogatták össze, hogy minimalizálják az allergiás reakciók kialakulásának esélyét. Nagy jelentősége van ennek a tulajdonságnak manapság, amikor napról-napra egyre többen tapasztalunk valamilyen allergiás reakciót magunkon, sokszor teljesen váratlanul. Szerencsére, most már nagyon sok kozmetikum létezik, amely hipoallergén. Arra azonban figyelnünk kell, hogy egy hipoallergén kozmetikum nem feltétlenül natúr, bio, vagy környezetbarát, és az sem igaz, hogy a környezetbarát, bio, natúr kozmetikum hipoallergén.

Figyeljük a csomagoláson feltüntetett jelzéseket!


Respect Skin Mikorbiome

A bőrmikrobiom azon mikroorganizmusok összessége, amelyek természetesen vannak jelen az emberi bőrön, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Ezek a mikroorganizmusok fontos szerepet játszanak a bőr egészségének megőrzésében, például segítik a kórokozók elleni védekezést, támogatják a bőr barrier funkcióját és részt vesznek bizonyos tápanyagok előállításában.

A bőr mikrobiomának egyensúlya elengedhetetlen a bőr egészségének megőrzéséhez, változásai összefügghetnek bizonyos bőrbetegségekkel, mint például az ekcéma, a pszoriázis, vagy az akne.

Az egészséges bőr mikrobiomának fenntartása érdekében fontos a megfelelő bőrápolási rutin alkalmazása, amely támogatja ezt a komplex mikrobiális közösséget.

A RESPECT SKIN MIKROBIOME  jelöléssel ellátott kozmetikumok biztosan garantálják a bőr mikrobiomának védelmét.


4R - Four Respect

A HELAN Cosmesi di Laboritorio S.r.l. egy kicsi, olasz családi vállalkozásból, mára már világszerte ismert nagy gyárrá nőtte ki magát. Kiváló minőségű natúr, bio, vegán, magas növényi hatóanyag tartalmú termékeik jótékony hatásúak, ráadásul környezetbarát lebomlásúak. Méltán váltak termékeik keresetté egész Európában, az USA-ban, a Távol-Keleten is.

A Four Respect - 4R a Helan filozófiája. 

Jelentése:

  • F ( functional) - Tiszteljük bőrünk egészségét és érzékenységét!
  • O (ocean) - Tiszteljük a tengerek, óceánok élővilágát! A naptej természetes módon bomlik le a vizekben.
  • U (human) - Tiszteljük az embereket! Kizárólag helyi, olasz emberektől, termelőktől, gazdáktól szerzünk be mindent, ami egy termék előállításához szükséges.
  • R (recycling) - Tiszteljük a környezetet a környezetbarát csomagolásnak köszönhetően.

COSMOS Natural

COSMOS Natural natúrkozmetikum minősítést csak olyan termék kaphat, amely többek között parabénektől, génmódosított összetevőktől és kőolajszármazékoktól mentes. A biotermelésű összetevők százalékos mennyiségét nem írják elő, de tartalmaznia kell a terméknek. A gyártó nyilatkozhat a termék hátulján annak biokomponens-tartalmáról az összsúlyon belül.

A COSMOS-standard ( COSMetics Organic Standard) a legnagyobb európai minősítő szervezetek együttműködése révén jött létre azzal a céllal, hogy egy egységes és közös bio- illetve natúrkozmetikum szabványrendszert hozzanak létre az egyértelmű minősítéshez. A résztvevő minősítő szervezetek: Ecocert, Cosmebio, BDIH, Soil Association, ICEA


Zöld Kozmetikum

A zöldkozmetikum minimum 98%-ban olyan alapanyagokból készül, melynek előállítása fenntartható, és drasztikus kémiai behatásoktól mentes, biológiai lebomlása kitűnő, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. A minimalizmus jegyében többfunkciós összetevőket használ a hatékony és víztakarékos bőr-és hajápoláshoz.

Az oldal tetejére